Ljetnikovac

LOKACIJA

Biser Jadrana kao što se često naziva, Dubrovnik svojom ljepotom i povoljnom klimom poželjna je destinacija za brojne posjetitelje. Lokacijski smješten na sami jug Hrvatske svojim kulturnim i prirodnim bogatstvom uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Prepoznatljiv po blizini te visokoj kvaliteti i čistoći mora, Dubrovnik se sve više pozicionira kao idealno mjesto za rehabilitacijsku destinaciju. Lagodan način života, u kojem se sve nalazi u relativnoj blizini, kao i izostanak stresa omogućuje svim gostima bezbrižan boravak.

Rijeka dubrovačka je prostor s zapadne strane Dubrovnika od izvora rijeke Omble do mosta Franja Tuđmana. Ombla je jedna od najmanjih rijeka na svijetu. Njena dužina od izvora, pa do mjesta gdje počinje bočata voda (miks slane i slatke vode) je oko sto metara.

Stari Dubrovčani jako su cijenili prirodne ljepote ovog kanjona, pa ne čudi činjenica da su najlijepši ljetnikovci i odmarališta izgrađeni upravo u njoj. Nažalost, mnogi su devastirani i uništeni tijekom Domovinskog rata.

Zbog svoje prelijepe prirode i opuštajućeg ambijenta, austrijanci su prostor Rijeke dubrovačke koristili za zdravstveni turizam. Ljekoviti izvor sumporne mineralne vode koristio se za liječenje reumatizma, kožnih bolesti, kao i kroničnih bolesti probavnog sustava. Liječilište je pružalo usluge sumporne i blatne kupelji, te masaža.

Danas liječilišta nema, ali možete uživati u šetnji marinom gledajući jahte i jedrilice, te uživajući u ribnjacima ljetnikovca Sorkočević. Srest ćete labudove, patke i druge životinjske i biljne vrste koje inače nisu karakteristične za okolicu Dubrovnika. Ovdje je također mrijestilište mnogih vrsta riba, a na samom izvoru živi riječna kornjača. Možete pokušati uhvatiti kakvu veliku ribu – Rijeka dubrovačka puna je ribara s obje strane koji strpljivo čekaju da nešto zagrize.

Pri vrhu kanjona, prolazila je željeznica koja više ne vozi, ali njena pruga danas predstavlja predivnu šetačku stazu s koje se pruža predivan pogled na kanjoj rijeke.

Dubrovačka Republika se s ovog mjesta napajala pitkom vodom, izgradivši vodovod, veliki građevinski pothvat za ono vrijeme.